Opleidingen Creatief Vakman

Ben je creatief en werk je graag met je handen, materialen en technieken? dan is Creatief Vakman jouw opleiding!

Bekijk hier beneden welke opleiding bij jou past!

Ben jij op zoek naar een opleiding?

Je wordt opgeleid in een gekozen specialisatie zoals hout, textiel, leer, keramiek, glas en combineert deze met andere materialen zoals kunststof, metaal et cetera. Drie creatieve vakscholen in Nederland bieden de opleiding aan:“Van mooie dingen maken word je blij”

Hout, Leer/textiel

Bekijk opleiding

“kom jij het maken?”

Leer, Textiel, Keramiek, Glas

Bekijk opleiding

HOUT- EN MEUBILERINGSCOLLEGE

Hout, Leer/textiel

Bekijk opleiding

Wat leer je en maak je als student?

Tijdens de vierjarige opleiding werk je als student creatief vakman meer dan de helft van de tijd met je handen in een atelier dat ingericht is voor het verwerken van een specifiek materiaal. Daarnaast werk je ook op de computer, krijg je theorie, en loop je meerdere keren stage. Je leert zowel traditionele materialen en technieken als nieuwe materialen en technieken toe te passen waarbij je kunt denken aan 3D-printing en werken met een laser. Voorbeelden van traditionele technieken zijn brandschilderen als je met glas werkt of naai- en snijtechnieken om een tas van leer te maken. Al vanaf leerjaar één leer je als creatief vakman hoe van een idee een uniek product wordt gemaakt dat gericht is op een bepaalde doelgroep. Je ontwerpt en maakt immers producten die verkocht kunnen worden! In de opleiding en tijdens stages wordt aandacht besteed aan het digitaal tekenen van producten en het voorbereiden van de productie. Het opzetten en runnen van een eigen bedrijf is ook een onderdeel van de opleiding.Wat heb je nodig?

Technisch inzicht en interesse voor innovatieve materialen en duurzaamheid. De creatief vakman houdt van experimenteren, heeft gevoel voor vormgeving, oog voor detail en staat open voor samenwerking. Het is een kwaliteit van de creatief vakman dat hij goed kan meedenken over aspecten als techniek, duurzaamheid, kostprijs, functionaliteit en veiligheid.
Doorstuderen?

Doorstuderen na een van deze Mbo’s kan in het hbo voor een ontwerp-opleiding, kunstacademie of technische opleiding.
De Kwalificatie “Creatief vakman” Crebo 25548 zit in het Kwalificatiedossier “Creatief vakmanschap” Crebo 23217
meer informatie over dit kwalificatie dossier vind je op de website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Website SBB